Эксклюзивные шаблоны Ucoz скачать бесплатно для Ucoz.
Самые потрясающие фильмы скачать для просмотра.
 

Як доглядати за дитиною в разі ентеровірусної інфекції,

зумовленої вірусами Коксакі

Рекомендації для батьків

  • Дотримуйтеся постільного режиму на весь гострий період захворювання.
  • Давайте часто пити лише тепле, не кисле. Це сприятиме відновленню втраченої організмом рідини через підвищену температуру або діарею.
  • Виключить з раціону соки,газові напої,солоні , кислі або гірки страви.
  • Відварюйте,готуйте на пару,тушкуйте страви. Вони мають бути напіврідкими чи рідкими.
  • Частіше мийте руки, дотримуйтеся гігієни порожнини рота та носа,або запобігти поширенню інфекції.
  • Обов язково прикривайте рот і ніс під час чхання та кашлю та навчіть цього дитину.
  • За появи перших симптомів захворювання виокремте для дитини посуд, рушники.
  • Під час контакту з хворою дитиною використовуйте медичну маску.
  •                                                                           
  •                                                                           Як захиститися від вірусів Коксакі

Рекомендації для батьків

  • Зміцнюйте імунітет дитини, оскільки здоровий та сильний організм може протидіяти вірусам;
  • Обмежуйте контакти дитини із людьми із симптомами інфекційних захворювань – кашлю, нежитю, діареї.
  • Ретельно мийте руки з милом перед кожним прийомом їжі,/ після прогулянок та відвідування туалету, а також привчайте до цього дитину.
  • Застерігайте дитину не торкатися брудними руками до очей, носа та рота.
  • Мийте та обдавайте окропом овочі,фрукти, ягоди та зелень;
  • Використовуйте в їжу лише ті продукти харчування, в якості яких не сумніваєтеся.
  • Пийте лише бутильовану питну воду;
  • Раз на тиждень використовуйте під час вологого прибирання помешкання дезінфекційні засоби;
  • Регулярно мийте дитячі іграшки;
  • Частіше провітрюйте помешкання;
  • Не відвідуйте з дитиною басейн, де були спалахи ентеровірусної інфекції.

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ
щодо організації прогулянки для дітей взимку

 

  • Створюйте умови для різноманітної рухової діяльності.
  • Ураховуйте, що кожна дитина набуває рухового  досвіду в притаманному лише їй темпі.
  • Реалізовуйте індивідуальний та диференційований підходи.
  • Хваліть не лише тих дітей, які легко і швидко виконують вправи, а й тих, які вирізняються гіршою координацією рухів, мають надлишкову вагу, проте  виявляють старанність, докладають зусиль.
  • Добирайте рухливі ігри, фізичні вправи так, щоб забезпечувати чергування активної діяльності з помірної, ураховуючи м’ язове навантаження.
  • Заохочуйте дітей до активної рухової  діяльності, підбадьорюйте до ігор з використанням такого природного загартовую чого матеріалу, як сніг.
  • Пам’ятайте, що  у дітей, які проводять багато часу на свіжому повітрі, утверджуються такі риси, як енергійність, бадьорість і життєрадісність. Окрім того, такі діти зазвичай мають добрий апетит і  міцний, здоровий сон.
  • Температура

    атмосферного

    повітря t

    Швидкість руху

    атмосферного

    повітря, м/с

    Кількість шарів

    одягу

    Інтенсивність

    рухової діяльності

     

    +3-….-3

     

    До 5

     

    3-4

     

    Звичайна

     

    -4-….-10

     

    До 2

     

    4-5

     

    Середня

     

     

    -10-…-16

     

     

    До 5

     

    5

     

    Вище звичайної

 

При переохолоджені

- Якщо дитина довго перебувала на морозі та існує ризик переохолодженння, слід перенсти її до теплого приміщення.

- Потім слід замінити мокрий одяг дитини сухим і добре закутати її вшубу чи теплу ковдру.

- Не слід намагтися швидко зігріти дитину-набирати гарячу воду у ванну чи заводити дитину у гарячий душ,інтенсивно розтирати їїчи обкладати грілками. Такі дії можуть спричинити порушення серцевого рітму та внутрішньої кровотечі.

- Слід дати дитині теплий напій.

- Важливо обстежити ніс, вуха, кінцівки дитини. Якщо помітні сзнаки обмороження, слід надати відповідну першу допомогу.

- Якщо дитина непритомна, слід перевірити, чи вона дихає та чи є неї пульс.Якщо дихання та пільс відсутні, слід терміново розпочати серцево-легеневу реанімацію

 

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ   для батьків щодо профілактики ринітів у дітей

 

Не слід ставитися до риніту як до легкого захворювання, оскільки він може призвести до серйозних порушень в організмі дитини. Щоб запобігти риніту, скористайтеся наведеними нижче рекомендаціями.

✓Уникайте коливань температури, що є основним чинником виникнення риніту. Для цього:

— одягайте дитину відповідно до погоди, збираючись на прогулянку;

— уникайте тривалого перебування дитини біля кондиціонера;

—  не допускайте вживання дитиною холодних напоїв чи продуктів харчування;

—  підтримуйте оптимальний температурний режим на рівні +20...+22 °С і вологість повітря — 60-70% у кімнаті, де перебуває дитина.

✓Формуйте у дитини навички особистої гігієни:

— прикривати носовичком рот під час кашлю або чхання;

—  мити руки після відвідування громадських місць;

—  не користуватися чужими предметами побуту, посудом, іграшками тощо.

✓Очищуйте та зволожуйте слизову оболонку носової порожнини дитини за допомогою спеціальних розчинів морської солі (краплі чи спрей] двічі на день: перед відвідуванням дошкільного навчального закладу та після повернення з нього.

Змащуйте слизову оболонку носа дитини оксоліновою маззю, що має противірусний вплив.

Навчіть дитину правильно сякатися: прочищати кожну ніздрю по черзі, притискаючи вели-ким пальцем іншу ніздрю до носової перегородки; при цьому рот має бути напіввідкритим. Це дасть змогу запобігти потраплянню інфекції з носоглотки у придаткові пазухи і слухові труби.

✓Потурбуйтеся, щоб раціон харчування дитини був різноманітним та повноцінним. До переліку продуктів харчування мають входити джерела вітамінів С, А, вітамінів групи В, цинку, селену, магнію.

✓Проводьте з дитиною дихальну гімнастику, стимулюйте рефлексогенні зони стоп. Це дасть змогу зміцнити її загальний імунітет.

 

 

 

 

 

 

 

ПАМ’ЯТКА
Перша долікарська допомога при забиттях

  •  Забиття – це закриті пошкодження тканин і органів без істотного порушення їхньої структури, зазвичай спричинені ударом тупим предметом чи падінням. На місці забиттів, як правило, з’являються припухлість або крововилив (синець), зумовлені набряком прилеглих тканин і кровотечею з дрібних пошкоджених судин.

   • Послабити біль при незначних забиттях м’яких тканин допоможе холод. Бажано використовувати спеціальні гіпотермічні (охолоджувальні) пакети. У разі їх відсутності можна застосовувати підручні засоби: заморожені продукти з морозильної камери (попередньо обгорнувши їх тканиною), мокру ганчірку чи рушник, охолодити пошкоджене місце під струменем холодної води тощо.
     • При підозрі на складнішу травму (перелом, вивих, пошкодження внутрішніх органів тощо) перша долі карська допомога має відповідати тяжкості передбачувальної травми:
- при порушенні цілісності шкіри накласти стерильну пов’язку;
- у разі відшарування шкіри, при численних забиттях, забиттях суглобів, внутрішніх органів провести транспортну іммобілізацію (тимчасове фіксування травмованої ділянки на період транспортування до лікувального закладу);
- при порушенні дихання чи серцевої діяльності негайно розпочати штучне дихання та масаж серця;
- при підозрі на пошкодження внутрішніх органів потерпілому слід забезпечити спокій, заборонити вставати та ходити - переносити його можна лише на руках чи ношах.


Забиття голови
• При забитті голови насамперед необхідно з’ясувати всі обставини травми, адже дитина може отримати струс мозку навіть через падіння з невеликої висоти.
• Якщо після удару головою дитина відразу ж починає плакати, а упродовж 15 хвилин заспокоюється – травма мозку малоймовірна. Насторожити після падіння мають такі симптоми: непритомність, біль, припухлість у зоні удару, блідість обличчя, в’ялість, нудота чи блювання. У такому разі необхідно негайно викликати швидку допомогу.
• У разі появи гематоми у зоні удару дитину необхідно якнайшвидше показати лікарю. Якщо на місці удару з’явилася рана, слід обробити її краї розчином йоду і накласти стерильну пов’язку.
• Якщо в результаті травми дитина пошкодила зуб, їй необхідно прополоскати рот чистою водою і звернутися до стоматолога.
• У разі носової кровотечі внаслідок забиття голови необхідно посадити дитину біля вмивальника. Закидати голову не потрібно, оскільки це не пришвидшить зупинку кровотечі, а після заковтування крові може спричинити блювання. На перенісся бажано покласти лід, огорнутий тканиною. Необхідно стежити за тим, щоб дитина не сякала і не затискала ніс. Якщо носова кровотеча триває більше 10 хвилин, необхідно викликати швидку допомогу.

 

 
Увага ГРИП!
Що таке грип у дітей?
Грип - це гостре інфекційне захворювання, що викликається респіраторними вірусами ..
Грипу підвержені як дорослі, так і діти. Але саме діти, як правило, починають хворіти першими, випереджаючи дорослих. Тому фахівці часто називають дітей "індикаторами" підйому захворюваності на грип або іншими респіраторними хворобами.
Найбільшому ризику заразитися піддаються діти, які відвідують організовані колективи (ясла, дитячі садки, школи)

Як діти заражаються грипом? 

Вдихаючи повітря з найдрібнішими крапельками слини і мокротиння, які виділяються хворими при кашлі та чханні.
При контакті з хворими дітьми: граючи з ними, обмінюючись олівцями, користуючись загальним посудом.


 Як грип проявляється у дітей?
Початок захворювання раптовий, з високою інтоксикацією. Дитина стає млявою, скаржиться на сильний головний біль і загальну слабкість. У неї висока температура, що досягає 40 С, озноб і лихоманка
Не пізніше 2-3-го дня хвороби до симптомів інтоксикації приєднуються нежить, біль у горлі, сухий кашель.
У деяких дітей захворювання грипом може супроводжуватися болем у животі та блювотою.


 Що робити, якщо дитина захворіла
Укласти в постіль в окремій кімнаті або, принаймні, відгородити його ліжко ширмою або фіранкою.
Викликати лікаря - тільки він зможе оцінити ступінь тяжкості захворювання і призначити правильне лікування!
До приходу лікаря дитину потрібно вкрити, напоїти гарячим трав'яним або ягідним чаєм. Якщо у неї немає алергії, то можна додати в чай ​​мед.
 
Чим небезпечний дитячий грип? 
У дітей після грипу часто виникають такі ускладнення: синусити, отити, пневмонії.
Серцево - судинні захворювання
Захворювання центральної нервової системи.
Потрібно негайно звернутися до педіатра, якщо: у дитини три або чотири дні тримається висока температура; дитина каже, що йому важко або боляче дихати, вона скаржиться на вушний біль або на сильний кашель.


Чи можна попередити грип у дитини? 
Краще грип не лікувати, а попереджати!
Для профілактики грипу та ГРВІ потрібно протягом усього року зміцнювати організм дитини.

Дотримуватися режиму дня, що включає прогулянки на свіжому повітрі, а також збалансований раціон харчування з врахуванням індивідуальних особливостей дитини.

Проводити загартовування, масажі, лікувальну фізкультуру або фізіотерапевтичні процедури, рекомендовані лікарем. 
Мета профілактики - зміцнення захисних сил організму дитини!


  Щеплення від грипу - найбільш ефективний засіб захисту. Це підтверджують цифри: вакцинація в осінній період допомагає вберегтися від грипу в 70-100% випадків.

Вакцинація дітей, схильних до алергічних реакцій і маючих хронічні захворювання, проводиться за спеціальними методиками і під суворим наглядом фахівців. Перед щепленням необхідно проконсультуватися з лікарем, щоб переконатися, що дитина здорова!
 Увага!!! 
Підвищення температури тіла - захисна функція організму, спрямована на боротьбу зі збудником захворювання, тому не слід зловживати жарознижувальними препаратами, якщо температура не перевищує 38-38,5 С.
Всі ліки дитині повинен призначати тільки лікар!
Всі "домашні засоби" слід застосовувати тільки за схваленням медичних працівників!
Під час лікування дуже важливо приймати якнайбільше ридини - соків, мінеральної води, морсів, і т.п. 
Необхідно скоректувати харчування хворого: в ньому має бути більше продуктів, багатих вітамінами і мікроелементами (у т.ч. овочів і фруктів), а також кисломолочних продуктів із збільшеним вмістом біфідо- і лактобактерій.
Не потрібно заперечувати, якщо лікар рекомендує дитині лікування в стаціонарних умовах.
Необхідно захистити від грипу інших членів сім'ї.
Тим, хто ще не захворів, слід приймати препарати для профілактики, дотримуватися правил особистої гігієни, частіше провітрювати приміщення, а при контактах з хворими на грип та ГРВІ - обов'язково носити одноразову маску!

 

Поради батькам

 щодо харчування  дитини зі  зниженим апетитом

 

           Загалом під час організації харчування дитини з поганим апетитом дорослим необхідно виявляти винахідливість.

           Якщо дитина  відмовляється від їжі, в жодному разі не годуйте її силоміць. Краще пропустити прийом їжі або зробити це пізніше, а потім годувати дитину невеликими порціями за 5-6 або  більше прийомів. І все ж  проміжки між окремими годуваннями мають бути не  меншими за 3 години.

          Дуже важливо на початку годування дати дитині такі продукти, які мають властивість підсилювати відділення травних соків і тим самим поліпшувати апетит. Це може бути кислий фруктовий або  ягідний сік, шматочок оселедця, квашена капуста, солоний огірок, салат із сирих овочів. Сприятливо діє міцний  м' ясний бульон. Однак дуже важливо звернути увагу на можливість виникнення алергічних реакцій (висип, почервоніння шкіри щік). У цьому випадку від бульону доведеться відмовитися.

         Для дітей зі зниженим апетитом важливо суворо дотримуватися режиму  годування – не давати нічого їстівного в проміжках між окремими прийомами їжі, а також не давати багато пити. У такому разі дитина охочіше розпочинатиме прийом їжі з рідких страв. У той самий час при годуванні дозволяйте їй запивати тверду їжу водою, соком або овочевим відваром і, звичайно,  не обмежуйте пиття безпосередньо після годування.

     Протягом певного часу можна застосувати метод «вільного  годування»,

Тобто годувати дитину за її бажанням. Найулюбленіші дитиною  страви слід готувати частіше за інші, але при цьому дещо  змінювати  рецептуру, додаючи необхідні багаті білком продукти (м' ясо, сир тощо).

            Чи замислювалися ви над тим, чому у деяких дітей  після оформлення у дошкільний заклад поліпшується апетит, припиняються звичайні блювання? Усе тому, що діти охочіше їдять за загальним столом, у родинному колі, в товаристві інших дітей. Тож виробіть правило сідати за стіл усією родиною.

         Іноді дитина погано їсть через те, що до початку годування перебуває в збудженому   стані, занадто захоплена грою, заняттями. У цьому випадку можна дещо перенести (на 20-30 хвилин) прийом їжі, дати  час на те, щоб  дитина змогла заспокоїтися.

        У спекотні літні дні або за високої  температури повітря в приміщенні організм дитини втрачає багато рідини. Це призводить до зменшення вироблення травних соків і зниження апетиту. У таких випадках перед початком годування дитини рекомендується дати трохи прохолодної

кип 'яченої води або  несолодкого соку, можна почати  годування з кисломолочного напою чи змінити режим годування: у найспекотніший полуденний час дати дитині вдруге легкий  сніданок (кефір, булочку, фрукти), а обід перенести на  пізніший час, скажимо після денного сну. У такому випадку дитина, добре відпочивши і зголоднівши, легко впорається з досить калорійним обідом.

 

 

 

 

 

 

Гострі кишкові інфекції, харчові отруєння та їх профілактика

 

До гострих кишкових інфекцій відносяться : черевні тифи, сальмонельози, дизентерія, гастроентероколіти, холера. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових святкувань. Основними причинами спалахів є нехтунання елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму. Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та продуктів їх життєдіяльності. Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Захворювання проявляється в вигляді тих чи інших порушень функцій органів травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкі болі в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла. Від хворої людини збудник з виділеннями попадає в зовнішнє середовище. Тривале виживання мікробів в зовнішньому середовищі, забруднення ними води, фруктів, овочів, харчових продуктів при вживанні яких відбувається зараження здорових осіб, ставить ці інфекції в ряд найбільш розповсюджених в даний час. Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь рекомендовано: - не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання. Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін; - не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб. Купуючи будь-які харчові продукти у торговельній мережі, споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продукції; - не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском; - не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин; - не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання); - не приготовляти багатокомпонентні страви, що вимагають високої термічної обробки (паштети, м'ясні салати тощо)та не зберігати їх без халадильного обладнання, при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом; - не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо); - для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води; - перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів; - при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти; - для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами; - вести боротьбу з мухами. У разі виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я ! Неконтрольоване і неправильне застосування антибіотиків та інших антибактеріальних препаратів приводить до того, що в кишківнику знищуються не тільки збудники хвороби, але й корисна мікрофлора. При недостатньому неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Бережіть своє здоров'я!